Esteettinen hammashoito

Hampaiden valkaisu

Hampaiden värin muuttuminen voi johtua monesta eri syystä. Useimmiten valkaisu auttaa.

Yleisiä hampaiden värimuutoksen syitä ovat erilaiset nautintoaineet kuten kahvi, tee, punaviini ja kolajuomat. Myös tupakointi ja nuuskan käyttö tummentavat hampaita. Lisäksi tummumista aiheuttavat hammaskivi, jotkin paikka-aineet (amalgaami) ja plakki.

Jos vain yksi hammas tummuu, syynä voi olla reikiintyminen, huonosti istuva paikka tai vuotava paikan sauma. Hammas voi myös joutua kuolioon esimerkiksi iskun seurauksena ja tummua siitä syystä.

Pienet värimuutokset voivat korjautua jo soodapuhdistuksen avulla. Syvemmät tummumismuutokset tarvitsevat valkaisua. Ennen valkaisua hampaiden ja ikenien tulee olla hoidettu. Aluksi tehdään aina kunnollinen hampaiden puhdistus, johon kuuluu hammaskiven ja värjäytymien poisto sekä hampaiden fluoraus.

Valkaisu voidaan tehdä vastaanotolla, jolloin suuhygienisti käsittelee hampaat valkaisugeelillä. Hoito kestää 1-2 tuntia, ja usein jo yhden hoitokerran jälkeen saavutetaan hyvä lopputulos. Tarvittaessa käsittely voidaan toistaa. Toinen vaihtoehto on kotivalkaisu: potilaalle valmistetaan yksilöllinen hammasmuotti, johon hän laittaa valkaisugeeliä. Muottia pidetään suussa 1-8 h/vrk. Hyvä hoitotulos saavutetaan yleensä 1-2 viikon kuluessa. Tarvittaessa hoito voidaan uusia. Jos haluat lisätietoa valkaisusta, käy sivustolla www.hampaidenvalkaisu.fi