Perushammashoito

Iensairauksien hoito

Ientulehdus on aina hoidettava, sillä siitä voi hoitamattomana aiheutua huomattavia ongelmia.

Ientulehduksen aiheuttaja on hampaiden pinnalla oleva bakteeripeite eli plakki. Plakkia kerääntyy helposti hampaiden ienrajoihin, hammasväleihin, paikkojen saumakohtiin, reikiintyneisiin hampaisiin, ahtaisiin hammasväleihin ja paikkaylimäärien kohdalle. Myös tietyt sairaudet, lääkitykset, tupakointi ja raskauden aikaiset hormonaaliset muutokset altistavat ientulehdukselle.

Ientulehdus voi olla vain yksittäisen hampaan kohdalla, jolloin sen aiheuttaja saattaa mainittujen syiden lisäksi olla esim. halkeama hampaassa tai sen juuressa tai puhkeamassa oleva hammas (yleensä viisaudenhammas).
Hoitamaton ientulehdus voi muuttua hampaiden kiinnityskudossairaudeksi eli parodontiitiksi, joka tuhoaa hampaiden ympärillä olevaa luuta. Pahimmillaan hammas alkaa heilua, ja se joudutaan poistamaan. Jotta näin ei kävisi, meillä Hammaslääkärikeskus Jannessa on oma kiinnityskudossairauksien erikoishammaslääkäri, parodontologi.

Riittämätön hampaiden pesu edesauttaa plakin muodostumista. Jos plakki on pitkään hampaan pinnalla, se muuttuu hammaskiveksi. Hammaskivi on mineralisoitunutta plakkia. Säännöllinen hammaslääkärin tarkastus sekä vastaanotolla tehtävä hampaiden ja ikenien puhdistus varmistavat, etteivät plakki ja hammaskivi pääse aiheuttamaan ientulehdusta.