Perushammashoito

Paikkaushoito

Hammas, joka on reikiintynyt eli karioitunut tai lohjennut, korjataan paikkaamalla. Ennen paikan laittamista hammas porataan puhtaaksi tulehtuneesta kudoksesta ja muotoillaan kunkin paikkausmateriaalin vaatimalla tavalla.

Suurin osa nykyisistä paikkausmateriaaleista kiinnitetään hampaaseen sidostamalla, ikään kuin liimaamalla. Paikkauksessa voidaan käyttää useita eri materiaaleja kuten muovia, amalgaamia ja keraamista täytettä.

Muovi on nykyisin käytössä koko hampaistossa, niin etu- kuin takahampaissa. Muovipaikka on ulkonäöllisesti hyvännäköinen ja monessa kohdassa riittävän kestävä. Pienet paikat poskihampaissa ja useat etuhampaiden paikat on kätevintä tehdä muovilla.

Amalgaami on ollut käytössä pitkään. Amalgaamilla saadaan vahvoja ja pitkäikäisiä paikkoja. Ulkonäkö poikkeaa kuitenkin huomattavasti hampaan ulkonäöstä, ja varsinkin vanhetessaan amalgaamipaikat voivat aiheuttaa hammaskudokseen halkeamia, jotka pahimmassa tapauksessa johtavat hampaan menetykseen.

Keraamiset täytteet mahdollistavat kestävät ja luonnollisen näköiset paikat. Niillä voidaan vahvistaa hampaan omaa rakennetta sekä korjata hampaan muotoa ja asentoa. Keraamisia täytteitä valmistamme Cerec-menetelmällä, jossa hammaslääkäri kuvaa muotoillun hampaan 3-D kameralla, suunnittelee paikan tietokoneella, valmistaa paikan jyrsimellä ja kiinnittää paikan samalla hoitokerralla hampaaseen. Yksi puudutus ja yksi hoitokerta riittävät eikä väliaikaista paikkaa tarvita. Menetelmä on ollut käytössä Hammaslääkärikeskus Jannessa useita vuosia.

Lisätietoa Cerec menetelmästä voi lukea tästä linkistä.