Perushammashoito

Proteettinen hammashoito

Puuttuvat hampaat korvataan joko kiinteällä tai irtoproteesilla.

Hammassillassa korvattavan hampaan viereiset hampaat hiotaan pilareiksi, joihin pysyvä silta kiinnitetään. Hammassilta muodostuu vähintään kolmesta hampaasta eli kruunusta.
Hoito voidaan tehdä, mikäli suussa on riittävän hyväkuntoisia hampaita tukihampaiksi. Hammassillan runko on metallia ja näkyvät osat posliinia. Koko silta voidaan rakentaa myös keraamisesti. Hoidon aikana hampaat suojataan väliaikaisin kruunuin.

Puuttuvan hampaan viereisiin hampaisiin on myös mahdollista liimata muovipaikalla metalli- tai lasikuitutuet, joihin proteesihammas kiinnitetään. Tällöin puhutaan kevytsillasta (pintakiinnitteinen). Etuna on helppous ja se, ettei omia hampaita useinkaan tarvitse porata. Pitkäaikainen kestävyys on huonompi kuin implanttihoidossa tai perinteisessä siltahoidossa.

Irrotettava proteesi on poistettava suusta päivittäin puhdistusta varten. Korvattavien hampaiden lisäksi proteesissa on tuki- ja kiinnitysosia. Hoito on mahdollinen, vaikka hampaiston kunto olisi jo melko huono. Irrotettavat proteesit eivät palauta hampaiston luonnollista tunnetta ja vaativatkin aluksi hieman opettelua. Niillä voidaan kuitenkin lisätä purennan määrää ja saavuttaa hyvä ulkonäkö. Kun potilaalta puuttuvat kaikki hampaat, tarvitaan kokoproteesi.

Ikenien ja limakalvojen muoto ja paksuus muuttuvat vuosien kuluessa. Leukaluu vähenee, ja limakalvot ohenevat. Hampaiden poiston jälkeen muutos saattaa olla nopeaa ensimmäisten kuukausien aikana, jolloin irtoproteesit alkavat keikkua, irtoilla ja kenties painaa ientä. Huonosti istuvan proteesin hoitona on pohjaus: proteesista otetaan jäljennösaineella muotti, ja hammasteknikko lisää akryyliä proteesiin niin, että se taas istuu suuhun. Nykyään on myös mahdollista kiinnittää huonosti pysyvä irtoproteesi ns. “mini-implanteilla” leukaluuhun.